Banner image

Jaa tämä

Takaisin

Evondos: Oma kokemus synnytti lääkejakorobotin

28-11-2016 Evondos: Oma kokemus synnytti lääkejakorobotin

Evondos on kotimainen lääkkeenjakorobotti, joka antaa lääkkeet kotihoidon asiakkaalle oikeaan aikaan. Esiavatusta pussista lääkkeet on helpompi ottaa kuin dosetista. Ottamattomasta lääkkeestä lähtee muistutus kotisairaanhoitoon.

Salossa, entisen Nokian matkapuhelintehtaan tiloissa valmistettu Evondos on avainlipputuote, jonka kehitys alkoi jo kahdeksan vuotta sitten.

 

– Olin käymässä mummoni luona ja kotisairaanhoitaja laski lääkkeitä dosettiin. Mummo jutteli samaan aikaan aikaan ja ihmettelin, että olipas hoitaja epäkohtelias, kun hän ei juurikaan vastaillut, Evondosin palvelutuotantojohtaja Mika Apell kertoo.

 

Apellille selvisi, että kyse ei ollut epäkohteliaisuudesta vaan tarkkuutta vaativa työ vaatii keskittymistä: kahdeksan eri lääkkeen laskeminen dosettiin oikein ei onnistu yhtä aikaa small talkin kanssa.

 

Telestellä työskennellyt Apell kehitti tiiminsä kanssa laitteen prototyypin, joka jakoi valmiiksi pussitettuja lääkkeitä. Suomessa on ollut vuosituhanteen vaihteesta lähtien järjestelmä, joka hoitaa lääkkeiden annospussitusta. Tämän piirissä on jo 35 000 asiakasta.

 

– Yritys haki Tekes-lainaa vuonna 2011 laajaan tuotekehityshankkeeseen, jossa kehitettiin kaupallinen tuote. Työhön osallistui laaja verkosto Suomen parhaita tuotekehitysyrityksiä. Laite sai CE-merkin vuonna 2014 luokan 1 lääkinnällisenä laitteena.

 

Noin 500 automaattia on nyt käytössä 30 kunnassa, Suomen lisäksi myös Ruotsissa ja Norjassa. Palvelua tarjotaan kotihoitopalveluiden tarjoajille alimmillaan 150 euron kuukausihintaan. Vuokrahinta kuittaantuu asiakkaiden elämänlaadun paranemisella ja kotihoidon työn vähenemisellä.


– Kotihoidon käynti maksaa noin 40 euroa. Automaatin avulla voidaan vähentää lääkejakokäyntejä ja ajoittaa käynnit asiakkaan hoidon tarpeen eikä lääkejakelun aikataulun mukaan.

 

Suuri osa asiakkaista haluaa olla mahdollisimman itsenäisiä. Apell kertoo sokeasta asiakkaasta, joka haluaa asua itsenäisesti. Laitteen avulla hän saa oikeat lääkkeet ilman ulkopuolista apua.

 

Palveluun kuuluva etähoitojärjestelmä valvoo järjestelmän toimintaa, lääkkeiden ottamista ja tarjoaa kaksisuuntaisen viestinnän asiakkaan kotiin. Mikäli asiakas unohtaa ottaa lääkkeen, laite säilöö sen. Näin vältetään esimerkiksi se, että asiakas saisi unilääkettä aamulla.

 

Yhteen pussiin voidaan laittaa tyypillisesti kahdeksaa erilaista lääkettä. Mikäli kerralla jaettavia lääkkeitä on useampi, automaatti antaa useamman pussin. Evondosiin voi tankata kahden viikon lääketarpeet. Laite tarkastaa pussin kirjoitetusta asiakkaan tiedoista, että se jakaa oikean lääkkeen oikealle ihmiselle.

 

Lähde: Tekniikka & Talous