Banner image

Jaa tämä

Takaisin

Lehdistötiedote: Suomella edellytykset maailmanluokan innovaatiokeskittymäksi terveysalalla

01-12-2016 Lehdistötiedote: Suomella edellytykset maailmanluokan innovaatiokeskittymäksi terveysalalla

29.11.2016 


Finpron Team Finland Health -kasvuohjelma yhdessä 100 muun organisaation kanssa on selvittänyt Suomen terveysalan vahvuudet ja tulevaisuuden mahdollisuudet teollisuuden näkökulmasta. Tuloksena on neljä selkeää vahvuusaluetta ja niiden kehittämiseen liittyviä toimenpide-ehdotuksia. Finpron laaja selvitystyö tunnistaa neljä osa-aluetta suomalaisen terveysalan ainutlaatuisiksi vahvuuksiksi. Näitä vahvuusalueita ovat lääketieteellinen huippututkimus, terveysteknologian ratkaisut ja vahva insinööriosaaminen, terveysdata sekä kliininen tuotekehitysyhteistyö. Suomella on annettavaa esimerkiksi kroonisten tautien kasvavaan taakkaan, ennaltaehkäisevän terveydenhuoltoon, täsmähoitomenetelmiin sekä etähoidon ratkaisuihin.

-    Suomessa halutaan vahvistaa kasvua stimuloivaa liiketoimintaympäristöä, joka luo mahdollisuuksia sekä suomalaisille yrityksille että ulkomaisille investoinneille. Tavoitteena on tehdä Suomesta maailmanluokan terveysalan innovaatiokeskus, taustoittaa Finpron terveystoimialan johtaja Nora Kaarela.

 

Finpron selvitys huipentuu käytännön toimenpidesuosituksiin, jotka vahvistaisivat entisestään Suomen vahvuusalueita ja kehittäisivät Suomesta maailmanluokan innovaatiokeskittymän terveysalalla. Toimenpidesuosituksia on kaikkiaan yli 80. Seuraavassa käydään läpi kunkin vahvuusalueen keskeisimmät suositukset.

 

Lääketieteellinen huippututkimus  - Soveltavan lääketutkimuksen keskus

 

Suomessa on lääketieteellistä huippututkimusta erityisesti syövässä, neurologiassa ja metabolisissa sairauksissa, kuten diabeteksessa. Yhteiskunnan panostus tutkimukseen on ollut systemaattista ja bruttokansantuotteeseen nähden mittavaa. Pyrkimys on kehittää tutkimuksen pohjalta yhä kohdennetumpaa ja toimivampaa hoitoa. Raportin yhtenä suosituksena on perustaa kansallinen keskus soveltavaan lääketutkimukseen.

 

Terveysteknologian ratkaisut ja vahva insinööriosaaminen – Match making -ratkaisu

 

Uusien digitaalisten ratkaisujen käyttöönotto nähdään ratkaisuna hoitokulujen kurissa pitämiseen. Suomi on langattomien ja mobiilien ratkaisujen kehittämisen edelläkävijä. Maassamme on myös eniten insinöörejä asukaslukuun nähden maailmassa. Yhtenä tavoitteena on käynnistää ohjelma, jossa saadaan hoitolaitosten uudet tarpeet ja yritysten tuotekehityksen testaustavoitteet kohtaamaan entistä helpommin.

 

Terveysdata, sisältäen biopankit ja potilastietorekisterit - Kliinisten tutkimusten simulaatiokeskus

 

Suomessa on kattavat ja laadukkaat digitaaliset väestörekisterit, potilasrekisterit sekä runsaasti biologista dataa, joiden yhdistämistä ja tutkimuskäyttöä kansallinen infrastruktuurimme ja lainsäädäntömme tukee. Tavoitteena on lisätä kansainvälisten kliinisten tutkimusten määrää Suomessa. Tähän liittyen suosituksena on luoda uudenlainen kliinisten tutkimusten simulaatiokeskus.


Kliininen tuotekehitysyhteistyö - Kliinisen kehityksen yhteistyöryhmä

 

Suomessa on yksi maailman parhaista terveydenhuoltojärjestelmistä ja pitkä historia poikkeuksellisen tiiviistä yhteistyöstä yritysten ja sairaaloiden välillä terveysteknologian kehityksessä. Pyrkimyksenä on yhdenmukaistaa yritysten ja hoitolaitosten yhteiskehityksen toimintatapaa Suomessa palvelemaan paremmin erityisesti pk-yrityksiä. Suosituksena on luoda yritysryhmä, joka määrittelee yhteistyön tavoitteet, sekä mallintaa ja toteuttaa ne yhteistyössä terveyspalveluiden tarjoajien kanssa.

 

Ainutlaatuinen selvitystyö

 

Selvitystyöhön osallistui yli 100 organisaatiota Suomessa. Yrityksistä projektissa mukana ovat olleet muun muassa GE Healthcare, Nokia Technologies, Planmeca, Bayer ja Orion.  Tämän lisäksi projektin työryhmiin on osallistunut lukuisia suomalaisia pk-yrityksiä ja suomessa toimivia kansainvälisiä yrityksiä edustajia yliopistomaailmasta sekä julkiselta sektorilta. Projektin hallinnasta ja raportoinnista vastasi EY- Lifescience asiantuntijat. Selvitystyön ohjausryhmän puheenjohtajana toimi Bayer Nordicin toimitusjohtaja Oliver Rittgen.

 

-    Terveysala on murroksessa ja globaalina trendinä on löytää muun muassa uusia lähestymistapoja hoitoon. Tämä avaa kaupallisia mahdollisuuksia. Ne ekosysteemit, jotka pystyvät hyödyntämään murroksen ja kehittämään uusia teknologisia ratkaisuja yhteistyössä hoitoa tarjoavien tahojen kanssa, ovat menestyjiä, tiivistää Rittgen.

 

Finpron selvitys tuo Suomen Terveysalan tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kasvustrategian täytäntöönpanoon runsaasti lisää konkreettisia ehdotuksia. Selvityksen jälkeen Finpro voi myös entistä tarkemmin kohdistaa toimenpiteitään Suomen terveysalan vahvuuksien markkinoinnissa ja yritysten kansainvälistymisen tukemisessa.

 

 

Projektin tulokset julkistetaan 30.11. Messukeskuksessa SLUSHin yhteydessä.

 

 

Lisätietoa:
Nora Kaarela, johtaja, terveystoimiala, Finpro, puh. 0400 897 020, nora.kaarela@finpro.fi
Hetta Huittinen, viestintäpäällikkö, Finpro, puh. 040 033 9597, hetta.huittinen@finpro.fi

 

 

Finpro auttaa suomalaisia pk-yrityksiä kansainvälistymään, edistää ulkomaisia investointeja Suomeen ja kasvattaa ulkomaisten matkailijoiden virtaa Suomeen. Finpron muodostavat Export Finland, Visit Finland ja Invest in Finland. Finpro on julkinen toimija, jonka 240 asiantuntijaa toimii 37 vientikeskuksessa 31 maassa ja 6 aluetoimistossa Suomessa. www.finpro.fi Finpro – kasvua Suomeen

Finpron hallinnoiman Finlandhealth.fi -sivuston tarkoituksena on avata ovia suomalaisille yrityksille ja organisaatioille ulkomailta sekä hankkia yrityksille uusia ulkomaisia investointeja sekä yhteistyökumppaneita. www.finlandhealth.fi.