Patrik Lassus: Ota tosissasi melanoomavaara

Heli Vähäsilta

Helsinki Hospitalin myynti- ja markkinointijohtaja

Luettu 397 kertaa

29.11.2016

On ollut mielenkiintoista huomata, miten paljon palautetta me Helsinki Hospitalissa olemme saaneet työkaverimme Heli Vähäsillan kertomuksesta melanoomaan sairastumisestaan. Itsekin olen Helin tarinaa lukenut ja miettinyt, miten meillä jokaisella on oma tapamme suhtautua sairastumiseen.

Meillä Suomessa melanooma on nopeimmin lisääntyvä syöpä. Vielä 2000-luvun alussa Suomessa sairastui 600 ihmistä vuodessa, kun vuonna 2014 sairastuneita oli jo 1 362.

Nuoret ihmiset ovat nykyään hyvin tietoisia melanoomariskeistä. He tulevat tarkistuttamaan luomiaan hanakammin kuin vanhemmat. Sinänsä tämä on nurinkurista, koska mitä vanhempi olet sitä suuremmalla syyllä luomet kannattaa tarkistuttaa.

 

Melanoomasta on nykyään tarjolla paljon tietoa, mutta toivoisin että kaikki tämä tieto todella tavoittaisi ihmiset. Korkean melanoomariskin maana pidetyssä Australiassa on onnistuttu tehokkailla valistuskampanjoilla vähentämään melanoomatapauksia.

 

Meillä Suomessa melanooma on nopeimmin lisääntyvä syöpä. Vielä 2000-luvun alussa Suomessa sairastui 600 ihmistä vuodessa, kun vuonna 2014 sairastuneita oli jo 1 362. Kovaa kasvua, onhan tapausten määrä on moninkertaistunut.

 

Auringossa palaminen aiheuttaa melanoomaa.

 

Yksinkertainen muistisääntö on, että liiallinen auringonotto ja palaminen on aina vaarallista.

 

Melanooman itäminen kestää vuosikymmeniä. Jos on polttanut itsensä 30 vuotta sitten oikein kunnolla, voivat vaikutukset näkyä melanoomana nyt. Vastaanotollani huomaan ihmisten usein muistavan, että ovat polttaneet sen alueen, johon melanooma on tullut.

 

Me emme ole auringon suhteen tasa-arvoisia. Vaaleaihoisilla on suurempi melanoomariski kuin tummaihoisilla. Ja punatukkaisilla pisamaisilla ihmisillä riski on erityisen suuri.

 

Mutta olipa ihotyyppisi millainen tahansa, niin aurinkoon kannattaa aina suhtautua maltilla. Onhan yhdeksänkymmentä prosenttia melanoomatapauksista auringon aiheuttamia.

 

Kesäaikaan Suomessa säteily on voimakkainta kello 11–15. Kannattaa siis ainakin silloin suunnata auringosta varjoon. Suojaudu aina voiteilla tai vaatteilla auringolta äläkä polta ihoasi.

 

Suojautuminen vähentää tehokkaasti UV-säteilyn kuormitusta iholla ja estää palamisen.

 

Aurinkovoiteissa kannattaa suosia lapsille suunnattuja tuotteita. Niissä on korkea suojakerroin ja ne kestävät uimisenkin.

 

Moni melanoomapotilas sanoo, että on empinyt lääkärille tuloa liian pitkään. Jos sinua mietityttää muutos ihossasi, mene lääkärille. Jos luomi muuttuu tai näyttää epätasaiselta tai ihollesi tulee uusi näppylä, kannattaa myös ottaa yhteyttä lääkäriin. Riskiryhmässä ovat ihmiset, joilla on paljon luomia.

 

Kun melanooma löytyy aikaisessa vaiheessa, todennäköisyys parantua siitä on hyvä. Mitä paksummaksi melanooma eli syöpäsolut ovat päässeet kasvamaan sitä huonompi on ennuste.

Patrik Lassus on dosentti ja plastiikkakirurgian erikoislääkäri Helsinki Hospitalissa

Heli Vähäsilta

Jaa kirjoitus:
Blogin etusivulle