Perustin sairaalan ja minusta tuli itsekin potilas

Heli Vähäsilta

Helsinki Hospitalin myynti- ja markkinointijohtaja

Luettu 412 kertaa

07.12.2016

Kun mietin, miten melanoomaan sairastuminen on vaikuttanut elämääni, mieleen nousee ainakin yksi asia. Jos sairaalamme Helsinki Hospitalin kehittäminen on ollut minulle jo kahden vuoden ajan sydämenasia, on se sitä sairastuttuani entistä enemmän. Kun minusta tuli potilas, näkökulma elämään väistämättä muuttui.

Me suomalaiset muuten kehumme ihan liian vähän toisiamme töissä, vaikka harva meistä saa mitään todella hyvää aikaan vain yksin.

Työkaverini ovat nousseet sairauden aikana aivan uuteen arvoonsa. Huomaan tekeväni täällä Helsinki Hospitalissa töitä ihmisten kanssa, joiden ymmärrys elämää kohtaan on suurta. Elämässähän riittää niin ala- kuin ylämäkiäkin. Minulla on kyllä käynyt varsinainen onnenpotku työkavereiden suhteen.


Me suomalaiset muuten kehumme ihan liian vähän toisiamme töissä, vaikka harva meistä saa mitään todella hyvää aikaan vain yksin.
Tässä yhtenä päivänä kerroin uusille työntekijöillemme kaksivuotisen yrityksemme historiasta. Korostin, että jokaisella ihmisellä on merkitystä yrityksen kehittämisessä. Onneksi meillä työskentelevät ihmiset ovatkin osaavia ja näkemyksellisiä.


Helsinki Hospitalin toimitusjohtaja Esa-Pekka Pälvimäki (jonka halauksessa olen tuossa kuvassa) on ollut minulle vahva tuki koko sairauden aikana. Emme me tästä melanoomasta mitenkään päivittäin puhu, mutta koska teemme paljon töitä yhdessä, jaamme myös yksityiselämän tuntoja suuntaan jos toiseenkin. Helsinki Hospitalin perustaminen on vaatinut todella paljon töitä. Työkuormaa miettiessämme Esa-Pekka totesikin kerran, että kyllä tässä tekemistä riittää ja onhan sinulla vielä tuo syöpäkin.


Vaihdamme Esa-Pekan ja Maijan kanssa päivittäin kuulumisia. Kun soitin Esa-Pekalle kolme vuotta sitten ja kerroin, että olen kuullut huippukirurgien perustavan sairaalaa, sovimme heti tapaamisen. Kävi ilmi, että sairaalan markkinointia ei oltu vielä aloitettu. Niinpä aloitin työni melkein siltä istumalta.


Miksi sitten kannatti perustaa huippukirurgiaan keskittynyt yksityissairaala Helsinkiin? Sairaalan perustaminenhan ei muuten ole mikään kovin yksinkertainen juttu. Viranomaisten valvonta on todella tarkkaa, mikä on tämän alan kannalta vain hyvä asia.


Esa-Pekalla oli monta syytä perustaa kollegoineen tämä sairaala. Hän kertoi kyllästyneensä julkisella puolella siihen, että hyvinkin sairaita ja kipeitä ihmisiä roikotetaan jonoissa ja potilailla vaihtuvat lääkärit koko ajan. Myöskin omaisten on vaikeaa saada tietoa ja tukea. Itse hän kertoi väsyneensä siihen, että lääkärinä hänellä ei päässyt syntymään potilaisiinsa tarpeeksi läheistä suhdetta.


Nyt hän voi antaa huoletta puhelinnumeronsa potilaalle leikkauksen jälkeen. Soittaa voi 24/7.
 

Muistan Esa-Pekan ensitapaamisessa korostaneen, että hän haluaa Helsinki Hospitaliin mukaan hyvämaineisia, kollegoiden arvostamia lääkäreitä yliopistosairaaloista. Tarkoitus oli tarjota erikoiskirurgiaa, jota ei ole löydy yksityisesti mistään muualta Suomessa. Hoidon vaikuttavuudestahan puhutaan nykyään paljon. Meille se ei ole sanahelinää vaan tarkoittaa nopeaa pääsyä hoitoon sekä korkeatasoista hoitoa ja hoidon tulosten jatkuvaa mittaamista. Se tarkoittaa myös sitä, että turhia tutkimuksia tai leikkauksia meillä ei tehdä.


Esa-Pekka sanoi minulle viime viikolla, että neurokirurgina hänet on yllättänyt se, että yleensä sanotaan yksityissektorin hoitavan kermat päältä eli helpoimmat tapaukset, kun taas julkisella hoidetaan vaativimmat. Helsinki Hospitalille on käynyt päinvastoin. Hoidamme vaativia sairauksia sekä leikkauksia. Usein myös toisissa sairaaloissa jo aiemmin leikattuja potilaita hakeutuu tai lähetetään uusintaleikkaukseen meille.


Esa-Pekka teki 4.3.2014 Helsinki Hospitalin ensimmäinen leikkauksen, joka muuten oli selkäleikkaus. Olemme nykyään Pohjoismaiden suurin yksityinen selkäkirurginen yksikkö. Olemme myös ainoa selkäkirurginen yksikkö, jossa kaikki leikkaukset tehdään mini-invasiivisesti ja mikrokirurgisesti. Potilaalle tämä tarkoittaa vähemmän kudosvaurioita, koska leikkausviilto on vain muutaman sentin mittainen. Tämä merkitsee siis myös nopeampaa toipumista.


Meidän vuodenosastomme kaikki huoneet ovat yksityishuoneita. Kahdessa vuodessa meillä on tehty 800 leikkausta: muun muassa vaativia suolistosyöpäleikkauksia, vaativaa kaularangan trauma- ja reumakirurgiaa sekä rintasyöpäkirurgiaa. Meillä on leikattu myös selkäytimen kasvaimia ja suusyöpää.


Esa-Pekka ja minä olemme hyvä työpari, koska jaksamme sinnikkäästi uskoa siihen, että säästämisnäkökulma terveydenhuollossa tulee Suomelle kalliiksi. Sen sijaan kannattaisi tuijottaa laatua. Kun toimintamme nyt kasvaa, aiomme hallita kasvun. Eli pidämme kiinni siitä, että laatumme ja palvelumme pysyvät korkeatasoisina. Alkuperäisestä ajatuksesta emme aio tinkiä: Potilas on tärkein!

Heli Vähäsilta

Jaa kirjoitus:
Blogin etusivulle