Banner image

Jaa tämä

Takaisin

Saudi Arabian terveysministeri Suomessa – yhteistyö ennalta ehkäisevässä terveydenhuollossa syventyy

16-08-2017 Saudi Arabian terveysministeri Suomessa – yhteistyö ennalta ehkäisevässä terveydenhuollossa syventyy

 

Suomen ja Saudi-Arabian välillä allekirjoitettiin MoU (Memorandum of Understanding) sopimus 9. elokuuta. Allekirjoittajina olivat perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko ja Saudi-Arabian kuningaskunnan terveysministeri Dr. Tawfig Alrabiah. Allekirjoitettu MoU-sopimus tarjoaa kiitotien tiivistyneelle yhteistyölle seuraavaksi viideksi vuodeksi. Finpro otti Saudi-Arabian delegaation vastaan 10. elokuuta, jolloin valtiovallan edustajana oli sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila.

Allekirjoitettu sopimus
Finpron toimitusjohtaja Markus Suomi (vas.) otti ministerivieraat vastaan Team Finland talossa lounaan merkeissä. Arvovieraana oli myös sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila. Saudi Arabian terveysministeri Dr. Tawfig Alrabiah kuvassa keskellä.

MOU-sopimus on sisällöltään vahvasti liiketoimintalähtöinen ja mahdollistaa tiiviin yhteistyön juuri terveysalan toimijoiden ja yritysten välillä. Sopimuksen tärkeitä osa-alueita ovat tautien varhainen diagnosointi kuten esimerkiksi syövän seulonta, elintasosairaudet (sydän- ja verisuonitaudit sekä diabetes II), lasten ennaltaehkäisevän terveyden toimenpiteet ja näihin liittyvät digitaaliset ratkaisut sekä alan terveydenhuollon henkilöstön osaamisen kehittäminen. Sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa oli läsnä projektissa alusta asti mukana olleet suomalaiset yritykset.


Finprolla järjestetyssä tapaamisessa suomalaista yritysmaailmaa edustivat Commit, Aino Health, Nightingale Health, SE Innovations, David Health, Nokia sekä Ruissalo-säätiö. Saudi-Arabian terveysministeri tapasi vierailullaan myös muita suomalaisia terveysalan toimijoita, joista mainittakoon THL, HUS, Helsingin Kaupunki, VideoVisit, Metropolia, Terveystalo sekä IBM.


Yhteistyön rakentaminen Saudi-Arabian kanssa on ollut pitkäjänteistä ja pohjaa sopimukselle luotiin jo yli vuosi sitten Riyadissa yritysdelegaation yhteydessä.
-    Asioita on viety sinnikkäästi eteenpäin ja se on tuonut hyvää tulosta. Hanke on kehittynyt ja kasvanut, kommentoi johtaja Meria Heikelä Finpron terveystiimistä.
-    Yhteistyö eri tahojen kesken on sujunut hyvin ja mahdollistanut asioiden hyvän etenemisen. Projektissa on ollut Finpron ja yritysten lisäksi sosiaali- ja terveysministeriö sekä ulkoministeriö.

Pohjaa sopimukselle valmisteltu puolitoista vuotta

Team Finland -toimija Tekes on valmis tukemaan yhteistyötä fasilitoimalla suomalaisten ja saudi-arabilaisten julkisen terveydenhuollon järjestäjien yhteisten kehityshankkeiden selvittämistä sekä toimien niitä toteuttavien suomalaisyrityksien mahdollisena rahoittajana. Tavoitteena on löytää yhteistyöprojekteja erityisesti ennaltaehkäisyn osa-alueella.


-    Saudi-Arabian edustajat ovat olleet erittäin aktiivisia ja haluavat tehdä konkreettista yhteistyötä tiiviillä aikataululla. Työ jatkuu ja suunnitteilla on vierailu Saudi-Arabiaan syksyn aikana. Toivomme avaavamme tietä auki monelle suomalaiselle yrityksille kertoo ohjelmapäällikkö Kari Kataja Tekesiltä.

 

Teksti ja kuvat:
Maria Arruda, Katri Raevuori