Banner image

Jaa tämä

Takaisin

Suomalaiset terveysalan yritykset jättiponnistavat Gulfin alueelle tammikuussa

09-01-2017 Suomalaiset terveysalan yritykset jättiponnistavat Gulfin alueelle tammikuussa Noin kolmisenkymmentä suomalaista yritystä matkaa Team Finlandin avulla tammikuun lopussa Dubaihin Arabiemiraatteihin joko Arab Health –näyttelyyn tai ministeridelegaatiossa. Suomalaisritysten tavoitteet arabimaissa vaihtelevat markkinan kartoituksesta konkreettisiin kauppoihin ja viennin lisäämiseen.  Suomalaisopein 100-vuotiaaksi!

Yhteistyössä Finpron terveysalan ohjelmien mukana kahdessa Suomi-paviljongissa on yhteensä 21 yritystä, tämän lisäksi sosiaali- ja terveysministerin Pirkko Mattilan johtaman ministeridelegaatiossa on kuusi terveysalan yritystä.  Muutamat yritykset ovat alueella jo kovassa kansainvälistymisen vauhdissa ja Suomi-paviljongit sijaitsevat konkareiden, eli Merivaaran ja HURin, isompien näyttelyponnistusten yhteydessä. Nämä yritykset ovat jo siinä vaiheessa, että haluavat Arab Health-näyttelyssä isompaa mainosarvoa.

 

Finpron toimialajohtaja Nora Kaarela korostaa, että kyseessä ei ole pelkästään yksittäinen messunäyttäytyminen, vaan isompi kokonaisuus, jossa näkyvyys alan merkittävimmässä tapahtumassa on yksi osa. Yritysten eteen töitä tekee niin ministeriöt, suurlähetystö, Finpro, Finnvera ja koko TeamFinland.
- Yritykset saavat ennen tapahtumaa koulutuksen esimerkiksi siihen, miten liikeneuvotteluissa arabimaissa käyttäydytään. Lisäksi Finpron avustuksella järjestetään yrityksille tapahtuman aikana myös asiakas- ja partnerointitapaamisia ja muita tärkeitä verkottumistilanteita, Kaarela sanoo.
Pohjoismaista yhteistyötä ei olla unohdettu ja tärkeitä vaikuttajia ja kutsutaan yhteispohjoismaiseen Nordic Networking -tapahtumaan. Pienten maiden kannattaakin ottaa isommilla markkinoilla kaikki irti pohjoismaiden positiivisesta mainehyödystä.

 

Asiantuntijat painottavat, että yritysten oma aktiivisuus on kansainvälistymissä hyvin oleellista. Yritysten aktiivisuus onkin tuottanut hedelmää; Kaarela mainitsee, että esimerkiksi suomalainen hygieniaklusteri koonnut vaikuttavan yhteistarjooman, jota esitellään toisessa Suomi-paviljongissa FinlandCare brändin alla.
Sairaalabakteerien leviäminen on kasvava globaali ilmiö ja uhka, jonka taklaamiseen yrityksiltämme löytyy hyviä ratkaisuja. Yrityksemme ovat muodostaneet yhteistyössä hygieniaklusterin, sillä isoilla markkinoilla on helpompi edetä vaikuttavammalla tarjonnalla sekä kokonaisratkaisuilla.

Markkinaa löytyy terveysviennille
Suomalaiset terveysalan yritysten joukkoponnistus Arab Health –messuilla Dubaissa 30.1.-2.2. Viime vuoden Arab Health -tapahtuma keräsi yli 4000 yritystä sekä 130 000 terveysalan vaikuttajaa 163 maasta. Tapahtuma onkin kokemuksesta osoittautunut hyväksi verkostoitumisareenaksi, mikäli on kiinnostunut kansainvälistymään Gulfin alueella.

Arabiemiraateissa kolmannes väestöstä sairastaa diabetesta, kun esimerkiksi Suomessa sairastavuus on alle kuusi prosenttia.  Paikallinen terveydenhuolto ei ole oikein resurssoitu ja kohdennettu ja tarve terveystuonnille kovassa kasvussa. Terveydenhuollon suurimmat markkinat Persianlahden arabimaissa ovat Saudi-Arabiassa, mutta Qatarissa ja Arabiemiraateissa ne kasvavat nopeimmin. Asukkaita Arabiemiraateissa on nyt noin 9,5 miljoonaa ja siirtolaisvirta kasvattaa väestöä nopeasti.

 

Dubain tavoitteena on olla 2021 mennessä johtava terveysturismikaupunki uusine klinikoineen, sairaaloineen ja teknologioineen. Kaiken kaikkiaan kansainvälistyvän terveysalan yrityksen kannattaa lukea tarkkaan UAN:n kansallinen agenda, jossa pää tavoitteena on vahvasti ennalta ehkäisevä lääketiede ja esimerkiksi elämäntapoihin liittyvien sairauksien vähentäminen. Tavoitteena on olla johtava maa myös hoidon laadun suhteen. Tämä muutos luo mahdollisuuksia suomalaisyrityksille. (https://www.vision2021.ae/en/national-priority-areas/world-class-healthcare)


Vaikka Arabiemiraatit on monella tapaa hyvin moderni, elämä on perinteitä arvostavaa, eikä terveysvalistusta ole tehty riittävästi - ja ruoka on hyvää, rasvaista ja makeaa. Diabetes, sydän- ja verisuonisairaudet, ylipaino ja syöpä ovat sysänneet terveydenhuollon markkinat tällä alueella voimakkaaseen kasvuun, sanoo delegaatiossa oleva Finpron edustaja, FinlandCare ohjelman johtaja Meria Heikelä.
Uusia sairaaloita rakennetaan ja niihin tarvitaan monipuolisia ratkaisuja ja sairaalateknologiaa, hän lisää.
Pohjois-Karjala-projekti on esimerkkinä elintasosairauksien onnistuneesta hoidosta Suomessa.  Vastaavanlaisen tarve on suuri juuri sydän – ja sokeritautien ehkäisyssä Emiraateissa, täydentää Jukka Hahlanterä, joka on Finpron aluevastaava.

 

Terveydenhuollon tarpeen kasvu johtuu ripeästä väestönkasvusta, kaupungistumisesta ja käytätettävissä olevien tulojen kasvusta. Arabiemiraattien viime vuoden budjetista puolet oli varattu terveydenhuollon ja koulutuksen menoihin. Terveydenhuollon markkinoille odotetaan noin seitsemän prosentin kasvua aina vuoteen 2020 saakka.

 

Kauppalehden toimittajan Eeva-Stiina Pesosen tekemän Yhdistyneiden Arabiemiraattien terveysministeriön alivaltiosihteeri Mohammad Salin Al Olama haastattelun mukaan varsinkin syöpäklinikoita, sydänklinikoita ja kuntoutusklinikoita tarvitaan kipeästi. ”Monenlaiset yritykset, kuten sairaalahallinnon, teknologian, konsultoinnin, sähköisten dokumentointijärjestelmien ja etähoidon yritykset ovat tervetulleita”, sanoi Al Olama toimittajalle vajaa noin vuosi sitten.

Suomalaiset yritykset tammikuun terveysalan Team Finland ponnistuksessa UAE:ssa:

Suomi-Finland paviljonki (Finland-ständi)
HUR,  Foot Balance, Labrox, Kide, Finnsup, Contral, Woble Helsinki, Modulight, Icare, Medixine, EMA Finland, Quha Oy, FastRoi, Oscare. Bioretec, SE Innovations (SENIORSome), Turku Gamelab / Turku AMK (16) Virailijana myös: Goodlife Technology

FinlandCare -ständi:
Merivaara, Medanta, Ecosir, Genano

Team Finland-delegaatio:
Brainshake, David Health Solutions, Commit, Crown CRO, Aino Health Management, EMA Finland Oy

Oulu Health:
Conlog, Digifundus, Ikoni Online, Likelle, MedKit, Optomed, Peili Vision and QuietOn

www.finlandhealth.fi
www.finlandcare.com


Teksti: Maria Arruda, kuvat: Maria Arruda ja Paula Kivistö


Lähteenä käytetty myös:
Since success requires an open mind and healthy body, the UAE Vision 2021 National Agenda aims to achieve a world-class healthcare system
https://www.vision2021.ae/en/national-priority-areas/world-class-healthcare

Kauppalehti: http://www.kauppalehti.fi/uutiset/suomalainen-terveysvienti-loysi-persianlahden-maat/c73ZNAaj