Banner image

Jaa tämä

Takaisin

Suomalaisopein 100-vuotiaaksi Singaporessa

24-04-2017 Suomalaisopein 100-vuotiaaksi Singaporessa

25.4.2017 Lehdistötiedote

            
Terveydenhoidon ja erityisesti ikääntyvien huolenpidon kysynnän kasvu aiheuttaa päätöksentekijöille haasteita ympäri maailman. Suomi haluaa rakentaa Singaporessa monipuolista yhteistyötä julkisten ja yksityisten sairaaloiden sekä palvelutarjoajien kanssa. Lisäksi yritysten tavoitteena on löytää toimivia jakelukanavia uusille innovaatioille sekä edistyksellisille hoivaratkaisuille.
Singaporessa terveysministeriön budjetti on kasvanut yhdestä miljardista Singaporen dollarista 11 miljardiin 20 vuodessa. Maan terveydenhoidon haasteet voidaan jakaa neljään: laatuun, kustannuksiin, odotuksiin ja regulaatioon. Näistä erityisesti kustannustehokkuuteen satsataan. Terveydenhuollon menot suhteutettuna BKT:hen ovat kasvaneet vuodesta 2005 (1,2% BKT:sta) vuoteen 2015 (5,2% BKT:sta) huomattavasti. Singaporen väestörakenne on yksi nopeimmin ikääntyvistä ja samanaikaisesti elinajan odote maassa kasvaa ja syntyvyysaste on alhainen. Finpron ja koko Team Finlandin asiantuntijat näkevätkin Singaporessa paljon mahdollisuuksia terveyden ja hyvinvoinnin sektorilla.

Kuva Paula Kivistö


Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan johtama 11 yrityksen delegaatio ja Innovation Forum-tapahtumassa esillä olevat suomalaiset yritykset esittelevät innovaatioitaan ja palveluitaan Singaporelaisille terveysalan päättäjille 24.-26. huhtikuuta. Suomen 100-vuotisjuhlaa syleillen teemana on: ”Miten elää 100-vuotiaaksi suomalaisopein”. Viikon aikana järjestetään useita tapahtumia aiheen ympärillä. Suomen Singaporen suurlähetystö on rakentanut ohjelmaa yhdessä Finpron kanssa.
- Tapahtumat ovat osa vuoden mittaista Suomi100 Singapore -ohjelmistoa. Vanhusten huolto, terveysteknologiat ja hyvinvointi ovat painopistealue, joka on valikoitunut Singaporen kysynnän ja Suomen tarjonnan mukaan, kertoo Suomen Singaporen suurlähettiläs Paula Parviainen.

 

 

Ikääntyminen on ongelma – suomalaisilla ratkaisuja Osallistuvien yritysten palvelut vaihtelevat älytalojen turvaratkaisuista videopohjaisiin avustetun asumisen kotisairaanhoitoon. Yritykset etsivät Singaporesta pääasiassa uusia markkinoita, jakelukanavia ja partnereita. Singaporessa haetaan juuri uusia trendejä sektorilla.
- Väestön ikääntyminen on Singaporessa suuri ongelma, jonka hoitamiseen haetaan ratkaisuja alan huipputeknologioista ja juuri ulkomaisesta tarjonnasta. Vuoteen 2030 mennessä 20% Singaporen väestöstä on yli 65-vuotiaita: tämä tarkoittaa yli miljoonaa ihmistä, sanoo Ilkka Räsänen, joka vastaa Finpron Terveys- ja hyvinvointisektorin hoiva-, vanhus ja kuntoutussektorista.
Suomella ja Singaporella on pitkälti samanlainen lähtötilanne väestön ikääntymisen suhteen, maat ovat myös väestöltään saman suuruisia. Molemmissa arvostetaan korkeaa koulutusta, maat edustavat turvallista sosiaalista ja poliittista elinympäristöä. Innovatiivisten ja edistyksellisten ratkaisuiden sekä palvelukonseptien tarve on suuri; Suomen ja Singaporen väliselle yhteistyölle on pohjaa.

 

Avustettu asuminen on kasvava vientialue Kaakkois-Aasiassa

Finpron asiantuntijoiden mukaan digitaalisia innovaatioita ja kehittyneitä verkkoja hyödyntävät avustetun asumisen (Assisted Living) ratkaisut ovat yleistymässä kovaa vauhtia. Nämä ratkaisut tarjoavat palveluita ikäihmisten hyvinvointiin, kuten yöunen valvontaan ja lääkemuistutuksiin. Myös uudet vuorovaikutusratkaisut, joilla tähdätään ehkäisemään yleistyvää senioreiden masennusta, ovat lisääntymässä. 
Singaporen Terveysministeriö rakennuttaa hoitokoteja vanhuksille ja yksityissektorilla panostetaan uudenlaisiin vanhusten asumismuotoihin. Näissä pyritään hyödyntämään teknologiaa innovatiivisesti.  Suomessa on tehty jo vuosia erinomaista työtä ennaltaehkäisyn, kuntoutuksen ja edistyksellisten asumisratkaisuiden saralla. Esimerkiksi Guardian uutisoi juuri näyttävästi Englannissa suomalaisen mielenterveystalon toimintamallia.  https://www.theguardian.com/healthcare-network/2017/apr/05/what-uk-learn-finland-approach-mental-health-nhs
Personoidut kuntoutusratkaisut ikäihmisille ovat Suomessa edistyksellisiä ja valloittamassa maailmaa. Olemme erityisen vahva myös sairaalahygieniassa ja tämän erityisalueen yrityksiä on myös mukana esittelemässä ratkaisujaan, Räsänen luettelee.
Suomalaisten yritysten kansainvälisestä menestyksestä sektorilla voidaankin mainita esim. HUR, joka allekirjoitti sopimuksen helmikuussa "elderly functional sports” -kuntoutusklinikan perustamisesta Kiinassa. Myös Nightingale Health sai Yhdistyneiden Kansakuntien MIT Solver-erityismaininnan uraauurtavasta työstä kroonisten tautien (kuten diabetes ja sydän- ja verisuonisairaudet) ennaltaehkäisyssä innovatiivisten verinäyteanalyysiensä avulla.


Finpro ja koko Team Finland on tehnyt yritysten kanssa pitkäjänteistä työtä viennin edistämiseksi Singaporessa FinlandCare brändin alla. Alueella tutuksi tullutta brändiä hyödynnetään kohtaamisissa edelleen. Tällä matkalla mukana ovat seuraavat suomalaiset yritykset:  Abloy, Ainovia, David Health Solutions,  Ecosir Group, Mediconsult, Nightingale Health, Paras Biopharmaceuticals Finland, SE Innovations, Solutos, South Karelia Social and Health Care District, VideoVisit.

 

Singaporen ikääntyminen

Singaporen pääministeri Lee Hsien Loongin mukaan väestörakenteen muutos on yksi kolmesta suurimmasta tulevaisuuden haasteesta Singaporessa. Väestönkasvu on hidastunut ja se oli alhaisin (1,2%) yli vuosikymmeneen vuonna 2015. Vuosien 1965 ja 2015 välillä väestö kasvoi 1,9 miljoonasta 5,5 miljoonaan ja sodan jälkeen syntyneet suuret ikäluokat alkavat eläköityä. Vanhusten (yli 65 vuotta) määrä tuplaantui vuodesta 2000 (220 000) vuoteen 2015 (440 000) ja määrä kaksinkertaistuu tästä edelleen vuoteen 2030 mennessä (900 000). Singaporessa vanhuksia on nyt 7%, vuonna 2030 19% ja vuonna 2050 40%. Elinajanodote on kasvanut 10 vuotta vuodesta 1980 ja tällä hetkellä se on 82 ikävuotta. Nykyisillä syntyvyysasteilla ja ilman maahanmuuttoa mediaani-ikä nousee vuonna 2030 nykyisestä 39 ikävuodesta 47 ikävuoteen.

 

Lisätietoja:


Ilkka Räsänen
Puh: +358 29 46951  ilkka.rasanen@finpro.fi
Program Manager, Health & Wellbeing, Finpro
Senior Care, Rehabilitation & Prevention


Riku Mäkelä,
Counsellor, innovations and trade, Embassy of Finland, Singapore
riku.makela@formin.fi
+65 9815 7094
www.finlandhealth.fi


Finpro auttaa suomalaisia pk-yrityksiä kansainvälistymään, edistää ulkomaisia investointeja Suomeen ja kasvattaa ulkomaisten matkailijoiden virtaa Suomeen. Finpron muodostavat Export Finland, Invest in Finland ja Visit Finland. Finpro on julkinen toimija, jonka 240 asiantuntijaa toimii 37 toimipisteessä 31 maassa ja 6 aluetoimistossa Suomessa. Finpro on osa Team Finland -verkostoa. www.finpro.fi Finpro – kasvua Suomeen
 

Lue lisää Singaporen mahdollisuuksista: https://www.tekes.fi/nyt/uutiset-2017/digital-health-business-opportunities-in-singapore/