Banner image

Jaa tämä

Takaisin

Uusi aikakausi suomalais-vietnamilaiselle yhteistyölle vanhussektorilla

21-12-2016 Uusi aikakausi suomalais-vietnamilaiselle yhteistyölle vanhussektorilla

Aasia ikääntyy vauhdilla ja siellä on kasvava kysyntä kokonaisvaltaisille vanhustenhuoltoratkaisuille.  Kaakkois-Aasian maista moni suhtautuu avarakatseisesti yhteistyöhön pohjoismaisten terveydenhuollon palveluntarjoajien kanssa. Käynnissä olevat infrastruktuurin sekä talouden reformit tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia niille, jotka uskaltavat tarttua tilaisuuteen.

Nuoc Phan Lan –yhteistyöstä hoivayhteistyöhön

Vietnamin ja Suomen välinen yhteistyö ulottuu 1970-luvulle saakka. Yhteistyön käynnistivät suomalaiset vesi- ja sanitaatiohankkeet, ja suomalainen vesi, Nuoc Phan Lan, onkin tuttu käsite kaikkialla maassa. Vesiasiantuntijuus on luovinut tietä muulle suomalaisosaamiselle kuten vihreälle teknologialle sekä terveydenhuollon koulutukselle ja ratkaisuille.

 

Vietnamin väestön 96 miljoonasta hengestä kymmenesosa on yli 60-vuotiaita. Väestön ikääntymisen tahti on yksi maailman kovimmista. Seitsemän miljoonan hengen pääkaupungissa Hanoissa on yhteensä viisi vanhainkotia ja vanhainkotien tarve on suuri.

 

Yli 60-vuotiaiden markkinoiden odotetaan kasvavan jyrkästi, kun ylempi keskiluokka jää eläkkeelle. Vietnamissa perheellä on päävastuu ikäihmisten huolehtimisesta ja siksi etähoidon mahdollistaville palveluille ja sovelluksille tulee olemaan entistä enemmän kysyntää.

 

Väestön ikääntyminen on huomioitu myös hallitustasolla ja Vietnamin terveysministeriö onkin päättänyt uudistaa vanhustenhuollon kokonaisuudessaan. Reformiin liittyvät hankkeet rahoittaa maan hallitus, kansainväliset rahoituslaitokset sekä yksityissijoittajat.

 

”Vietnamin terveysviranomaiset etsivät korkealuokkaisia vanhustenhuoltopalveluja, terveydenhuollon ja kuntoutuksen teknologisia ratkaisuja sekä sairaaloiden johtamisosaamista” tiivistää Do Hoang Anh, OriHome-vanhainkodin toimitusjohtaja. OriHome on yksi ensimmäisistä vanhainkodeista Hanoissa. “Vietnamin terveysministeriö haluaa löytää ratkaisuja kolmeen fokusalueeseen: vanhustenhoitoon, kuntoutukseen sekä hygieniaan”, hän jatkaa. Hänen mielestään markkinoilla on sen verran vähän vanhusten hoivakoteja, että uudet toimijat pystyisivät muovaamaan valtakunnallista toimintamallia.

Suomi on houkutteleva kumppani Vietnamille
FinlandCaren yritysdelegaatio vieraili marraskuussa hanoilaisessa sairaalassa, jossa työntekijät olivat tyytyväisiä HUR:in kuntoilu- ja kuntoutusvälineisiin

Vietnam on avoin kaikenlaiselle kumppanuudelle Suomen kanssa, oli kyseessä sitten taloudellinen, tekninen tai koulutuksellinen yhteistyö. Useat korkeatasoiset päättäjät ovat ilmaisseet mielenkiintonsa toimia yhteistyössä suomalaisyritysten kanssa Vietnamin vanhustenpalvelusektorin uudistamiseksi.


Professori Pham Thang on Hanoissa sijaitsevan National Gerontology Instituutin johtaja ja gerontologi. Hän on on käynyt Suomessa tutustumassa FinlandCaren jäsenyritysten tarjoamiin kuntoutus- ja hoivaratkaisuihin.


”Terveysministeriöön perustetaan viimeinkin oma osastonsa vanhustenhuollolle. Haluamme toteuttaa vuoden 2017 aikana pilottiprojektin, jossa vanhustenhuoltopalvelut sekä –tilat uudistetaan. Toivomme, että peruspalvelupaketin kehitys tapahtuisi yhteistyössä ulkomaisten yhteistyökumppaneiden kanssa”, professori kertoo.

Suomalaisyrityksiltä kaivataan yhteistyötä sekä sitoutuneisuutta

Saksalaisilla ja yhdysvaltalaisilla terveysteknologiayrityksillä on huomattava jalansija erityisesti Aasian markkinoilla. Suomalaisyrityksillä on kuitenkin erinomaiset valmiudet muodostaa klustereita terveydenhuollon tärkeimpien teemojen ympärille. Kokonaisvaltaiseen prosessiajatteluun tulisi panostaa ja sitä tulisi vaalia.


”Kaipaamme suomalaisyrityksiltä jatkuvaa sitoutumista yhteistyöhön. Yritysten on oltava valmiita käymään Vietnamissa useammin kuin yhden ainoan kerran. Yksittäisillä vierailuilla ei saavuteta juuri mitään. Kärsivällisyys toimii peukalosääntönä täällä”, sanoo Suomen Vietnamin suurlähettiläs Ilkka-Pekka Similä.


Finpron Intia & APAC –aluejohtaja Juha Miikkulainen korostaa yritystenvälisen yhteistyön sekä kansainvälistymisorganisaatioiden, kuten Finpron, merkitystä markkinoille tulovaiheessa. Esimerkiksi FinlandCare-kasvuohjelma toimii tällä hetkellä aktiivisesti alueella. Miikkulainen kehoittaa yrityksiä tulemaan APAC-alueen terveydenhuoltomarkkinoille ja rohkaisee suomalaisia PK-yrityksiä tutustumaan Team Finlandin tarjoamiin globaaleihin resursseihin.

 

Lisätietoja Vietnamin terveydenhuollon markkinoista:


Eija Tynkkynen

Vientikeskuksen päällikkö, Finpro, Vietnam

eija.tynkkynen(a)finpro.fi


Meria Heikelä

Ohjelmajohtaja, FinlandCare

meria.heikela(a)finpro.fi